Goma dare, oftewel Japanse sesam saus is lekker en veelzijdig. Salade dressing, Shabu Shabu dipsaus, poké bowl dressing, noedelsaus zijn slechts enkele voorbeelden hoe je Goma dare kan gebruiken. Je kan deze saus/ dressing kant-en-klaar in de supermarkt kopen. Maar ik maak het liever zelf, zonder smaakversterkers en conserveermiddel. In deze blogpost lees je hoe makkelijk het is om de Japanse sesam saus thuis te maken.
Hiervoor heb je sesampasta nodig van geroosterd sesamzaadjes. Met een stenen vijzel maal ik eenvoudig geroosterde witte sesamzaadjes tot sesampasta. Traditioneel gebruiken de Japanners hiervoor een suribachi, een Japanse vijzel en stamper. Verwar deze sesampasta overigens niet met tahin. Tahin wordt namelijk gemaakt van ongeroosterd sesamzaadjes. Je kan tahin wel als alternatief gebruiken, maar de smaak is toch anders. Ik heb dit geprobeerd en vond de smaak een beetje bitter, waardoor ik meer suiker moest toevoegen.
De zelfgemaakte Japanse sesam saus kun je luchtdicht afgesloten een week in de koelkast bewaren.
In de volgende blogpost lees je hoe je met de Japanse sesam saus een heerlijke kipsalade maakt.
Veel kook- en eetplezier!
Groetjes, Wendy
Recept Japanse sesam saus (Goma dare)
Hoeveelheid: 70 ml Bereidingstijd: 15 min
Ingrediënten
3 el witte sesamzaadjes
2-3 el Japanse mayonaise
1 el Japanse rijstazijn (kome-zu)
1 el Japanse sojasaus
½ tl (riet)suiker
½ tl Japanse rijstwijn (mirin)
1 tl sesamolie
Zo maak je Japanse sesam saus
- Rooster eerst de sesamzaadjes op matig vuur in een droge koekenpan. Schud af en toe, zodat ze niet aanbranden. Zet het vuur uit wanneer alle sesamzaadjes een lichtbruine kleur hebben. Haal ze direct uit de pan om te voorkomen dat ze verder gaan garen. Laat de sesamzaadjes vervolgens afkoelen. Maal daarna de sesamzaadjes in een vijzel tot pasta.
- Doe de sesampasta (ongeveer 2 eetlepels) hierna in een kom. Meng hierin de rest van de ingrediënten. Voeg als laatst de Japanse mayonaise toe. Afhankelijk van de gewenste dikte kun je 2 tot 3 eetlepels mayonaise erdoor mengen.
Waar koop je de producten?
Deze blogpost is een samenwerking met online toko Asianfoodlovers. De genoemde ingrediënten en de vijzel met stamper kun je vinden in de (Aziatische) supermarkt en zijn verkrijgbaar in de webshop van Asianfoodlovers.
De glazen potten heb ik bij Xenos gekocht. De houten lepel is te koop bij Dille & Kamille. De mintgroene theedoek heb ik een aantal maanden geleden bij de Blokker gekocht.
Misschien vind je deze Aziatische gerechten ook leuk
Thaise kipsalade met frambozen dressing