Wat is dat? De letterlijke vertaling van Shùzì gǔ (数字骨) is numeriek bot. Het is een klassiek Kantonees gerecht. De smaak is zoetzuur. Je kan dit gerecht Chinese zoetzure spareribs noemen, maar ik noem het Tel 5 Ribs. Als je naar de cijfers van de ingrediënten kijkt, dan zal je begrijpen waarom.
Eenvoudig te bereiden en een makkelijk te onthouden recept. Je kan de spareribs serveren met noedelsoep, witte rijst of gewoon als een lekkere snack.
Veel kook- en eetplezier!
Groetjes, Wendy
Recept Tel 5 Ribs (Chinese zoetzure spareribs)
Voor 4 personen bereidingstijd: 45 min
Ingrediënten
500 gram spareribs / krabbetjes
Saus
1 el Chinese rijstwijn (Shaoxing)
2 el witte natuurazijn / Chinkiang azijn
3 el suiker
4 el lichte sojasaus
5 el water
Bereidingswijze
- Spoel de spareribs schoon en hak ze hierna in stukken van ongeveer 7 cm dik. Niet te klein, omdat het vlees bij het koken gaat slinken.
- Kies een pan uit waarin de saus de spareribs (bijna) kan bedekken. Ik heb een 16 cm steelpan gebruikt. De ingrediënten van de saus en de spareribs in de pan doen en goed mengen.
- Hierna de deksel erop doen en op hoog vuur de saus aan de kook brengen.
- Zodra de saus kookt het vuur op laag zetten en dan 20 minuten stoven.
- Daarna mag de deksel eraf. Het gerecht op hoog vuur verder laten koken totdat de saus stroperig is geworden.
Het resultaat is kleverige zoetzure spareribs. Je zal je vingers en duimen aflikken!
Waar koop je de ingrediënten?
Je kan zowel spareribs als krabbetjes voor dit gerecht gebruiken als er maar vlees aan het bot zit. In dit voorbeeld heb ik krabbetjes gebruikt. Ik heb helaas geen slager in de buurt, dus ik moet het maar doen met het vlees van de buurtsupermarkt.
Rijstwijn
De bekendste Chinese rijstwijn komt uit Shaoxing (Shao Hsing), dat ten zuiden ligt van Shanghai in de oostkust van China. Afhankelijk van de ouderdom is de kleur van de wijn licht tot donkergeel en de smaak is mild zoet. Deze rijstwijn kun je ook gewoon drinken. Rijstwijn is één van de basisingrediënten in de Chinese keuken. Deze wordt gebruikt om nare geuren van vlees of vis te neutraliseren.
Chinkiang azijn
Omdat de meeste mensen wel witte azijn in de keuken hebben, heb ik in dit recept witte natuurazijn gebruikt. Voor meer Aziatische smaak in dit gerecht kun je die vervangen door Chinkiang azijn, een dikke en donker zoete rijstazijn.
Zowel Shaoxing rijstwijn als Chinkiang rijstazijn kun je o.a. kopen bij de Aziatische supermarkten Wah Nam Hong en Amazing Oriëntal.
Fred
Dit gerecht heb ik vandaag gemaakt. Heel eenvoudig te maken en erg lekker! Meer zoetig dan zurig, maar misschien moet ik de volgende keer afgestreken eetlepels suiker nemen. Al doende leert men.
Wendy Yip
Hoi Fred,
Altijd leuk om je reacties te lezen. Die leercurve geldt ook voor mij. Jouw feedback helpt mij hierbij. Bedankt! De hoeveelheden zijn slechts een indicatie. Wees er vrij in om die naar eigen smaak aan te passen. Na 3x koken wordt het vanzelf jouw recept.
Groetjes,
Wendy