Het is bijna Oud en Nieuw. Velen van ons zullen de jaarwisseling gezellig met familie en/of vrienden doorbrengen. Hier in Nederland vieren de meeste Chinese gezinnen tweemaal nieuwjaar. De eerste viering is op 31 december en de tweede is op Chinees nieuwjaarsdag. In China is nieuwjaarsviering het belangrijkste familiefeest. Familieleden komen dan bijeen en vieren de jaarwisseling met een groot banket, bestaande uit verschillende traditionele symbolische gerechten.
Symboliek
Tang yuan is één van de traditionele gerechten dat op oudejaarsavond, maar ook op andere speciale feestmomenten wordt geserveerd. Tāng (汤) betekent in het Chinees ‘soep’ en yuán (圆) betekent ‘rond’. Vanwege de naam en de vorm symboliseert dit dessert de reünie, in het Chinees tuán yuán (团员).
Tang yuan is een Chinees dessert dat lijkt op mochi of knoedels. Het zijn gekookte deegballetjes gemaakt van kleefrijstmeel. Deze worden geserveerd in warm gembersiroop. Tang yuan wordt ook wel zoete dumplings genoemd. Het deeg is elastisch (chewy) en heeft een zoete vloeibare vulling. Er bestaan verschillende soorten vullingen. Zwarte sesam vulling en pinda vulling zijn het meest bekend.
Voor deze blogpost heb ik gekozen voor een hele eenvoudige vulling, namelijk ruwe rietsuiker. Met 4 ingrediënten kun je dit warme Chinees dessert al maken. Hieronder vind je het recept.
Prettige jaarwisseling en gelukkig nieuwjaar!
Groetjes, Wendy
Recept Tāng yuán (汤圆)
Voor 2 personen, 12-16 dumplings
Ingrediënten
Voor de dumplings
100 gram kleefrijstmeel, gezeefd
90 ml warm water (45 ml heet water + 45 ml koud water)
Voor de vulling
20 gram Chinese bloksuiker, fijngehakt
Voor de gembersiroop
1 reep Chinese bloksuiker
2 schijfjes verse gember, geschild
750 ml water
Bereiding
- Maak eerst de zoete dumplings tang yuan. Zeef het kleefrijstmeel in een kom. Giet hierna al roerend langzaam het warme water erbij. Gebruik voor het mengen eetstokjes of een vork. In deze fase gaat het deeg namelijk aan jouw handen kleven. Let op: het water mag niet heet zijn, want het deeg wordt anders te kleverig om mee te werken. Meng totdat het deeg in een bal is gevormd. Vervolgens met de handpalm het deeg kneden en platslaan totdat het deeg mooi glad is.
- Rol daarna het deeg tot een lange ‘worst’. Verdeel die vervolgens in 12 tot 16 stukken, afhankelijk hoe groot je elk tang yuan wilt hebben.
- Rol hierna elk stukje tussen de handpalmen tot een balletje. Maak met de duim een kuiltje en vul dat met fijngehakte bloksuiker. Vouw de opening dicht en rol het deeg weer tot een mooi rond balletje. Tip: gebruik hierbij klein beetje water als het deeg scheurt. Bestuif elke tang yuan met een beetje kleefrijstmeel en leg ze los van elkaar op een bord. Dek de bord af met plasticfolie, zodat de tang yuan niet uitdrogen.
- Maak ondertussen de gembersiroop. Breng water, gember en bloksuiker in een pan aan de kook. Doe hierna voorzichtig de tang yuan erin. Zet het vuur wat lager wanneer de tang yuan naar boven zijn gedreven. Vervolgens nog 5 minuten zachtjes doorkoken totdat de suiker binnenin is gesmolten.
- Tot slot serveer de warme tang yuan met een beetje gembersiroop in een rijstkommetje. Let op: nooit 4 of 7 tang yuan per kom serveren. In de Chinese cultuur zijn deze ongeluksgetallen. Het getal 4 klinkt in het Chinees als ‘dood’ en het getal 7 verwijst naar de 7e maand van het Chinees kalenderjaar, de maand van de geesten.
Tang yuan kun je overigens ongekookt invriezen en later zonder te ontdooien gaarkoken. Leg de tang yuan bijvoorbeeld in een plastic eierenbakje en zet dat goed afgedekt in de vriezer.
Waar koop je de ingrediënten?
Kleefrijstmeel / ketan meel (糯米粉)
Deze meel is gemaakt van gemalen ongekookte witte kleefrijstkorrels. Kleefrijstmeel bevat veel zetmeel, waardoor deze na bereiding kleverig wordt. Deze meel wordt vaak gebruikt voor de bereiding van snacks en desserts. Kleefrijst is vrij van gluten. Geschikt voor glutenvrij en lactosevrij dieet. Op advies van mijn tante koop ik altijd het kleefrijstmeel van het merk Cap Jempol.
Chinese bloksuiker / ruwe rietsuiker (冰片糖)
Chinese bloksuiker is gemaakt van ongeraffineerde suiker gewonnen uit suikerriet. De suikerkristallen worden in de vorm van een blok geperst. Vandaar de naam bloksuiker. Deze suiker smelt sneller dan rock sugar, is donkerbruin van kleur en heeft een lichte karamel smaak (vind ik). Voor tang yuan kun je deze ook vervangen door gewone bruine rietsuiker of donkere bastardsuiker. De smaak is niet hetzelfde, maar beide zijn prima alternatieven.
Deze producten zijn te koop in toko’s en Aziatische supermarkten.
Grace
Hi Wendy,
Wat een leuke website!
Ben via google op jouw site terechtgekomen, geweldige recepten!
Vraagje, kan ik de tang yuan ook invriezen?
Wendy Yip
Hallo Grace,
Blij om te weten dat je mijn website leuk vindt. Ongekookte tang yuan kun je invriezen. Om te voorkomen dat ze aan elkaar kleven, kun je de tang yuan met een beetje gebakken kleefrijstmeel of aardappelzetmeel bestrooien. Gebakken kleefrijstmeel maak je door kleefrijstmeel in een droge koekenpan op laag vuur te bakken totdat de kleur van wit naar geel wordt. De tang yuan balletjes eerst los van elkaar invriezen. Zodra de buiten laag van de tang yuan balletjes hard is geworden, kun je ze bij elkaar in een bewaarbak verder invriezen. Wanneer je de tang yuan gaat koken, hoeven ze niet van tevoren worden ontdooid.
Groet,
Wendy