Ik eet graag roti, maar ik had deze ‘pannenkoeken’ nooit eerder zelf gemaakt. Traditionele roti maken is ambacht. Ik heb dit onlangs ervaren toen mijn vriendin Geeta mij dat leerde. Het was een hele opgave, maar ik vond het super leuk om te doen. En het was absoluut de moeite waard.
We kennen roti als een bekend Surinaams gerecht. Maar wist je dat de oorsprong van roti in India ligt? Roti is oorspronkelijk een Indiaas gerecht en betekent in het Hindi ‘brood’. Roti kan met verschillende bijgerechten worden geserveerd. In Nederland is de combinatie met kip, aardappels en kousenband het meest bekendst.
Er is ook een vegetarische variant, namelijk met gestoofde pompoen. Ik heb Geeta gevraagd om zowel het recept van roti als dat van gestoofde pompoen met jullie te delen. We beginnen in deze blogpost eerst met de roti deeg.
Veel kook- en eetplezier!
Groetjes, Wendy
Recept roti gevuld met gemalen gele erwten
Ingrediënten voor de roti deeg
1 kg zelfrijzend bloem (merk Soubry)
1 tl zout
+/- 500 ml water op kamertemperatuur
3 el zonnebloemolie
Bereiding
- Meng zout door de bloem. Kneed het deeg en voeg steeds een beetje water toe. Het kneden kan met de hand, maar het kan ook in de keukenmachine met deeghaken. Het deeg moet ongeveer de structuur hebben van pizzadeeg/brooddeeg, soepel en een beetje elastisch. Aan het eind 3 eetlepels zonnebloemolie toevoegen aan het deeg. Hierna nog even doorkneden.
- Leg daarna het deeg in een kom en leg hier een schone theedoek overheen. Laat dit vervolgens (minimaal 30 minuten) op kamertemperatuur verder rijzen. Ondertussen kun je de roti vulling gaan maken.
Ingrediënten voor de roti vulling
500 gram gele spliterwten
1 tl zout
1 groentebouillonblokje
½ tl Surinaamse masala (kerriepoeder)
1 à 2 tl kurkuma poeder
3 tot 4 el zonnebloemolie
1 à 2 tl gemalen komijnzaad
¼ tl paprikapoeder
1 teentje knoflook
eventueel naar smaak een klein stukje Madame Jeanette peper
Bereiding
- Spoel de gele erwten een paar keer met lauwwarm water schoon. Giet de gewassen erwten vervolgens in een pan en vul dit met water zodat de erwten ruim onder het water staan. Doe hierin een groentebouillonblokje en 1 theelepel kurkuma poeder. Kook de erwten op middelmatig vuur beetgaar. Dit duurt ongeveer 35 tot 45 minuten.
- Giet de gele erwten af in een vergiet en laat dat vervolgens een kwartier rusten. Daarna de erwten fijnmalen in de blender of zoals Geeta het doet met de passeerzeef. Ouderwets maar wel direct de juiste fijnheid van de gele erwten.
- Maal de knoflook en peper in de vijzel fijn. Zet ondertussen een wok of hapjespan met antiaanbaklaag op het vuur. Doe hierin 3 eetlepels zonnebloemolie. Voeg de knoflookpasta samen met de masala toe bij de olie en fruit kort aan. De massa mag niet bruin worden. Voeg na ongeveer een halve minuut de gemalen gele erwten toe en roer de massa net zo lang totdat de gele massa droger en korreliger wordt. Je kunt tussendoor de overige specerijen toevoegen zoals paprikapoeder, gemalen komijnzaad en eventueel wat extra zout naar smaak. De massa moet ongeveer de structuur krijgen van couscous.
- Laat daarna de gele erwten goed afkoelen.
Benodigdheden en ingrediënten voor het maken en bakken van de roti
Platte koekenpan
50 gram boter/margarine op kamertemperatuur
50 ml zonnebloemolie
Spatel en boterkwast
Rotideeg
Gemalen gele erwten vulling (spliterwten)
Bereiding
- Bestuif eerst het aanrecht of werkblad met wat bloem. Kneed het deeg nog een paar keer en maak daarna kleine balletjes van ongeveer 10 cm doorsnee. Het hoeft niet allemaal exact 10 cm te zijn. Leg de bolletjes vervolgens op het werkblad. Neem een bolletje in de hand en kneed het bolletje dusdanig dat je een mooi ronde vorm krijgt. Maak het bolletje plat door het in de midden van je handpalm te leggen en met de andere handpalm ertegen aan te duwen. Maak het bolletje nog platter door met je wijsvinger en duim rondom te gaan om het deegbolletje nog wat groter te maken. Vul daarna het platte bolletje in het midden met wat gele erwten vulling en vouw het bolletje dicht. Maak het bolletje weer plat met dezelfde techniek tussen wijsvinger en duim rondom laten gaan. Bestuif het werkblad nog eens met wat extra bloem en leg het gevulde platte deeg op het werkblad en rol dit met de deegroller uit tot een zo plat mogelijke roti.
- Verhit ondertussen de koekenpan en doe de boter en olie in een schaaltje. Zorg dat de koekenpan goed warm is, maar niet te heet. Leg de roti in de pan en wacht totdat er wat lichte luchtbubbels opkomen. Draai de roti om en vet het in met de olie/boter mengsel. Draai de roti nog een keer om en doe hetzelfde aan de andere kant. Hierna nog een keer omdraaien en afbakken aan beide zijden totdat de roti gaar en licht bruin wordt. Het hele proces van het bakken van 1 roti mag niet langer dan 2 à 3 minuten duren. Doe dit totdat alle roti vellen zijn gebakken.
In de volgende blogpost lees je hoe je gestoofde pompoen maakt. Een Hindoestaans vegetarische gerecht dat erg lekker is met roti.